Vårt samhälle…

Hej kära Energisoldater!
 
Idag vill vi prata om en artikel i skånskan som både gläder men mest upprör oss.  De glada nyheterna är ett enligt studien som Skånska dagbladet publicerade om ungdomars ”energidrycke vanor” som hänvisar till folkhälsoenkäten gjord 2013 är att kommunen vi lever i dvs. Eslöv, har högst andel ungdomar i hela länet som avnjuter energidryck i vardagen. Vi energidoktorer ser bara positivt på den ökade andelen ungdomar som lyssnar på våra råd och om energidryckens positiva påverkan på livet, dessvärre ser inte skribenterna på skånska dagladet det på samma sätt.  Vi tycker det är tråkigt att energidrycken klassificeras som nästintill en drog när det bara beror samhällets normer och sätt att se på saker. Tidningsskriften väljer att vinkla synen av studien på fel sätt, istället för att verka opartisk baserar man all sina fakta på negativa åsikter och analyserar konsekvenserna av studiens resultat, sammanfattningsvis spår man en hemsk framtid för ungdomars hälsa i Eslöv.
Vi tycker det är orättvist att döma ut energidrycken speciellt när verkliga hälsonegativa effekter ALDRIG dokumenterats vid normalt intag. Faktisk är andelen personer som dör årligen i USA av medicinska preparat som värktabletter större än antalet som dör med för höga halter Taurin i kroppen. ( En substans som vanligen utgör många av de energidrycker som att tillgodose med på markanden).  I ett land som USA är konsumtionen av energidryck ofantligt mycket mer utbredd än i Sverige och vi tycker verkligen att detta borde vara en fingervisning på att energidrycken inte är så skadlig som alla hälsobloggar påstår, dessvärre lever vi i det hälsovidskepliga samhälle som vi gör där den fysiska hälsan spelar mycket större roll en den psykiska. Energidrycken kan faktiskt vara ett sätt att umgås med vänner och ett sätt att socialisera med nya människor, den synvinklen tycks alltid glömmas bort när tidningsskrifter/bloggarartiklar publiceras. 
Vårt mål är att radera de fördomar som finns gentemot energidrycken, en överkonsumering av allt ger också hälsonegativa effekter, samt vill vi alla ska kunna känna sig trygga med att avnjuta en energidryck i vardagen med sina vänner.  Energidrycken och det sociala det medför, hjälper oss igenom vardagen och det är det som ger oss energin att vilja leva. 
Våga leva ett energirikt liv!
Mvh
Energidoktorerna
 
http://www.skanskan.se/article/20130822/ESLOV/130829816/-/unga-storkonsumerar-energidrycker-i-eslov/